Ce vitamine contin fructele

1. Vitamine Liposolubile

Vitamina A : protejează organismul împotriva uscării celulelor epidermice. Se găseşte în caise, măceşe, coacăze.

Vitamina D: (antirahitica) are rol deosebit în metabolismul calciului în organism.

Vitamina E: cu rol deosebit de important în creştere şi fecunditate se găseşte în: alune, banane, portocale.

Vitamine din grupa K: antihemoragice, menţinând coagularea sângelui. Se găsesc în fructe ca: mere, măceşe, căpşuni.

Vitamina F: este indispensabilă pentru metabolismul grăsimilor, favorizând sintetizarea lecitinelor umane care intră în compoziţia creierului. Se găseşte în struguri şi seminţe de mac

2. Vitaminele Hidrosolubile

Vitamina B1(thiamina): are un rol important, intervenind în metabolismul glucidelor şi favorizează depunerea glicogenului în ficat. Lipsa vitaminei B1 din alimentaţie duce la apariţia bolii BeriBeri. Se găseşte cu precădere în: mere, pere, prune, nuci, alune, lămâi.

Vitamina B2: (riboflavina): îndeplineşte un rol hotărâtor în procesul de creştere şi în metabolismul grăsimilor. Se găseşte în pere, mere, căpşuni, agrişe şi lămâi.

Vitamina C: (antiscorbutică) are rol hotărâtor în buna funcţionare a tuturor organelor şi ţesuturilor. Lipsa acestei vitamine din organism determină apariţia scorbutului. Sursa cea mai importantă de vitamina C o reprezintă fructele proaspete: măceşe, agrişe, cocacăze, portocale, grapfruit şi lămâi.

Vitamina H (biotina) are rol important în procesul de creştere şi rezistenţa la boli infecţioase. Se găseşte în zmeură şi banane.

Aliment Kcal (kilo-calorii)
-g-
Proteine
-g-
Grasimi
-mg-
Hidrati de carbon
-mg-
Calciu
-mg-
Sodiu
-mg-
Potasiu
-mg-
Fier
-mg-
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Fructe proaspete
Mere 50 0.3 12 7 3 130 0.4
Caise 49 0.8 11 15 2 250 0.6
Pere 55 0.5 13 16 2 115 0.3
Cirese 57 0.7 13 14 2 200 0.4
Piersici 42 0.7 10 5 3 200 1.2
Prune 58 0.6 14 13 2 210 0.4
Mure 48 1.2 9 30 3 190 0.9
Capsuni 36 0.8 7 25 2 140 0.9
Zmeura 40 1.3 8 40 170 1
Coacaze rosii 44 1.1 9 30 1 230 0.9
Coacaze negre 56 1.3 12 45 2 300 1.3
Merisoare 43 0.3 9 13 2 65 0.5
Agrise 43 0.8 9 30 2 200 0.6
Struguri 70 0.7 16 20 2 255 0.5
Portocale 39 0.7 9 30 2 130 0.4
Banane 66 0.8 16 6 1 260 0.4
Grapefruit 23 0.5 7 14 1 130 0.2
Pepene galben 21 0.5 5 10 8 170 0.2
Pepene verde 12 0.3 3 4 + 60 0.2
Afine 60 0.6 13 10 1 65 0.7
Lamai 18 0.5 5 7 2 95 0.3