1. Vitamine Liposolubile
Vitamina A : protejează organismul împotriva uscării celulelor epidermice. Se găseşte în caise, măceşe, coacăze.
Vitamina D: (antirahitica) are rol deosebit în metabolismul calciului în organism.
Vitamina E: cu rol deosebit de important în creştere şi fecunditate se găseşte în: alune, banane, portocale.
Vitamine din grupa K: antihemoragice, menţinând coagularea sângelui. Se găsesc în fructe ca: mere, măceşe, căpşuni.
Vitamina F: este indispensabilă pentru metabolismul grăsimilor, favorizând sintetizarea lecitinelor umane care intră în compoziţia creierului. Se găseşte în struguri şi seminţe de mac
2. Vitaminele Hidrosolubile
Vitamina B1(thiamina): are un rol important, intervenind în metabolismul glucidelor şi favorizează depunerea glicogenului în ficat. Lipsa vitaminei B1 din alimentaţie duce la apariţia bolii BeriBeri. Se găseşte cu precădere în: mere, pere, prune, nuci, alune, lămâi.
Vitamina B2: (riboflavina): îndeplineşte un rol hotărâtor în procesul de creştere şi în metabolismul grăsimilor. Se găseşte în pere, mere, căpşuni, agrişe şi lămâi.
Vitamina C: (antiscorbutică) are rol hotărâtor în buna funcţionare a tuturor organelor şi ţesuturilor. Lipsa acestei vitamine din organism determină apariţia scorbutului. Sursa cea mai importantă de vitamina C o reprezintă fructele proaspete: măceşe, agrişe, cocacăze, portocale, grapfruit şi lămâi.
Vitamina H (biotina) are rol important în procesul de creştere şi rezistenţa la boli infecţioase. Se găseşte în zmeură şi banane.
Aliment | Kcal (kilo-calorii) -g- |
Proteine -g- |
Grasimi -mg- |
Hidrati de carbon -mg- |
Calciu -mg- |
Sodiu -mg- |
Potasiu -mg- |
Fier -mg- |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Fructe proaspete | ||||||||
Mere | 50 | 0.3 | – | 12 | 7 | 3 | 130 | 0.4 |
Caise | 49 | 0.8 | – | 11 | 15 | 2 | 250 | 0.6 |
Pere | 55 | 0.5 | – | 13 | 16 | 2 | 115 | 0.3 |
Cirese | 57 | 0.7 | – | 13 | 14 | 2 | 200 | 0.4 |
Piersici | 42 | 0.7 | – | 10 | 5 | 3 | 200 | 1.2 |
Prune | 58 | 0.6 | – | 14 | 13 | 2 | 210 | 0.4 |
Mure | 48 | 1.2 | – | 9 | 30 | 3 | 190 | 0.9 |
Capsuni | 36 | 0.8 | – | 7 | 25 | 2 | 140 | 0.9 |
Zmeura | 40 | 1.3 | – | 8 | 40 | – | 170 | 1 |
Coacaze rosii | 44 | 1.1 | – | 9 | 30 | 1 | 230 | 0.9 |
Coacaze negre | 56 | 1.3 | – | 12 | 45 | 2 | 300 | 1.3 |
Merisoare | 43 | 0.3 | – | 9 | 13 | 2 | 65 | 0.5 |
Agrise | 43 | 0.8 | – | 9 | 30 | 2 | 200 | 0.6 |
Struguri | 70 | 0.7 | – | 16 | 20 | 2 | 255 | 0.5 |
Portocale | 39 | 0.7 | – | 9 | 30 | 2 | 130 | 0.4 |
Banane | 66 | 0.8 | – | 16 | 6 | 1 | 260 | 0.4 |
Grapefruit | 23 | 0.5 | – | 7 | 14 | 1 | 130 | 0.2 |
Pepene galben | 21 | 0.5 | – | 5 | 10 | 8 | 170 | 0.2 |
Pepene verde | 12 | 0.3 | – | 3 | 4 | + | 60 | 0.2 |
Afine | 60 | 0.6 | – | 13 | 10 | 1 | 65 | 0.7 |
Lamai | 18 | 0.5 | – | 5 | 7 | 2 | 95 | 0.3 |