… lamaia:
– nu provoaca aciditate gastrica;
– are multa vitamina C;
– ajuta la echilibrul alimentar datorita faptului ca in stare naturala este acompaniata si de alte substante care au valoare mare nutritiva (seleniu, fibre, vitamina P, acizi organici);
– poate fi folosita in orice mancare pentru ca are un aport caloric mic;
– are valoarea optima de utilizare a calciului in organism datorita prezentei vitaminei C si a acizilor organici care fac asimilarea mai usoara.
… un mar pe zi tine doctorul la distanta…
este mult adevar in aceasta afirmatie. Fructele sunt cunoscute ca alimente care ne protejeaza de boli in mai multe feluri:
– ne fac pofta de mancare
– sunt sarace in calorii si bogate in fibre
– constituie una dintre cele mai bune surse de vitamine si de substante minerale
– sunt indulcitori naturali pentru deserturile sanatoase (in special, stafidele si curmalele)
– sunt recunoscute ca buni regulatori ai digestiei
– au valoare energetica si ne ajuta in mentinerea greutatii corporale prin continutul lor redus de calorii si ridicat in apa
– pectina, o substanta continuta de fructe, are rolul de a reduce efectul colesterolului.
… bananele sunt din punct de vedere energetic foarte “reci“.
– Lubrefiaza intestinele si plamanii;
– Pot trata constipatia si ulcerul;
– Intaresc energia Yin (data in principal de fluidele corpului) – sunt benefice in stari de sete excesiva si uscaciune.
– Detoxifica organismul;
– Bogate in potasiu, bananele sunt folosite extensiv in cazurile de hipertensiune;
– Deoarece pot reduce presiunea arteriala, pot fi usor de digerat, au efect hidratant, bananele – 1-2 banane bine coapte, de doua ori pe zi – sunt indicate in alimentatia persoanelor in varsta (dupa cum se stie, presiunea arteriala, uscaciunea si digestia tind sa se inrautateasca odata cu cresterea in varsta).