Mere

Proprietatile medicinale ale marului sunt deseori uitate, in ciuda zicalei vechi care sustine ca “un mar pe zi, tine doctorul departe” (an apple a day keeps the doctor away- n.t.), fiind unul dintre fructele cele mai comune si facand parte din dieta umana inca din antichitate.

Dieteticienii claseaza merele ca un aliment alcalin, bazat pe continutul chimic al acestora. Merele se cred ca ar fi un aliment eliminativ si ca poseda cantitati mari de pigment de plante numit pectina; acest component are abilitatea de a absorbi apa in exces prezenta in intestine. Pectina la randul ei formeaza gramezi moi in stomac care actioneaza ca un stimulent usor si ne-iritant al sistemului digestiv. Efectul stimulator al pectinei ajuta miscarea peristaltica a canalului alimentar si miscarea naturala in intestine. Merele au un continut scazut de fier, fiind insa bogate in calciu.

Cantitatea de vitamina A continuta de mere este cu 50% mai mare decat cea intalnita la portocale si alte fructe citrice, aceasta fiind folositoare in prevenirea racelii si a altor tipuri de infectii si in mentinerea sanatatii ochilor, prevenind orbirea nocturna.

Vitamina C, un alt element mineral continut de mere este necesara pentru mentinerea oaselor si a dintilor in stare buna, iar complexele de vitamina B ajuta la pastrarea sanatatii nervilor. Vitaminele si mineralele esentiale continute de mere sunt de asemenea eficiente in tratarea tensiunii arteriale scazute si in reducerea rigidizarii venelor si arterelor, datorita unor nutrienti puternici ce purifica sangele.

Merele nu contin grasimi, sodiu sau colesterol; un mar mediu are aproximativ 80 de calorii si reprezinta o sursa excelenta de fibre. Un mar are 5 grame de fibre.

  • Marul contine zahar, acizi, pectine, vitamina A, B1, C si minerale.