Pere

Dulci si cu o aroma puternica, perele sunt ferme precum merele si zemoase ca piersicile sau nectarinele. Acest fruct este popular in emisfera nordica pentru calitatile hranitoare unice.

Para este un fruct produs de pomul ce apartine familiei Rosaceae din specia Pyrus. In functie de origine, avem pere Asiatice si pere Europene. Soiurile asiatice, cunoscute pentru textura mai dura si fermitate nu se schimba dupa recoltare, fiind gata de a fi consumate. In schimb, perele europene devin moi si zemoase daca sunt lasate sa se coaca.

  • Perele contin multi nutrienti benefici organismului cum sunt fibrele dietetice, anti-oxidantii, minerale si vitamine necesare unei sanatati optime.
  • Perele furnizeaza 3.1 g de fibre per 100g. Astfel, consumul regulat de pere protejeaza impotriva cancerului de colon. Majoritatea fibrelor sunt polysaccharide nesolubile (NSP), ceea ce le transforma intr-un bun laxativ. De asemenea, fibrele protejeaza mucoasa colonului impotriva compusilor care declanseaza cancerul.
  • Pe langa acestea, perele sunt sarace in calorii, avand 58 cal per 100g. Doar cateva felii pe zi si dieta va va aduce o reducere semnificativa a greutatii si a nivelului de colesterol negativ
  • Contine cantitati insemnate de vitamina C, aproximativ 7% din DZR per 100 g.
  • Bogate in anti oxidanti ca fito-nutrientii flavonoizi cum sunt beta carotenul, luteina si zea-xanthins. Acesti compusi, alaturi de vitamina C si A ajuta corpul in lupta impotriva radicalilor liberi.
  • Fructul este o buna sursa de minerale cum este curprul, fierul, potasiul, magneziul si manganul dar si de complexe de vitamina B, cum sunt acidul folic, riboflavin si pyridoxin (vitamina B6).
  • Desi inca nu exista dovezi extrem de clare, se pare ca perele sunt fructele care provoaca cele mai putine alergii, fiind deci recomandate de catre medici ca hrana alternativa pentru persoanele suferinde de asemenea afectiuni.
  • De-a lungul timpului au fost folosite in tratarea colicilor, a afectiunilor cronice ale vezicii biliare, artritei si gutei.