
Delicioase si extrem de populare, piersicile sunt originare din China, de unde s-au raspandit in lume cu ajutorul negustorilor care foloseau Drumul Matasii. Fructele apartin genului Prunus, familiei rosaeae, si poarta numele de Prunus persica.
- Delicioase, carnoase si zemoase, piersicile au un continut scazut de calorii si nu contin grasimi saturate, insa abunda in minerale, vitamine si alti compusi ce au un rol important in mentinerea unei stari de sanatate optime.
- Contin multa vitamina C cu efect antioxidant care ajuta corpul sa isi dezvolte rezistenta la infectii si sa lupte impotriva radicalilor liberi. De asemenea, este utila pentru sinteza conexiunilor tesuturilor din organism.
- Piersicile proaspete au un continut ridicat de vitamina A, care este cunoscuta ca avand proprietati antioxidante si este foarte importanta pentru vedere. Este de asemena utilizata pentru mentinerea sanatatii pielii si a membranei mucoase. Este cunsocut faptul ca alimentele bogate in vitamina A ajuta corpul sa lupte impotriva cancerului aparut in cavitati si plamani.
- Contin multe minerale cum sunt potasiul, fluorul si fierul. Fierul este necesar in formarea celulelor rosii ale sangelui, in vreme ce flourul este o componenta a dintilor si oaselor, prevenind aparitia cariilor. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si fluidelor corpului, care ajuta la controlul batailor iminii si a tensiunii.
- Piersicile sunt bogate in flavonoizi poli-fenolici cum sunt luteina, zeaxanthin si cryptoxanthin care imbunatatesc sanatatea. Acestea lupta impotriva radicalilor liberi derivati din oxigen si speciilor de oxigen reactiv, ce joaca un rol important in multe boli si in procesul de imbatranire.