Banane

  • Bananele sunt bogate in calorii, insa au un continut redus de grasimi, abundand in anti-oxidanti, minerale si vitamine benefice.
  • Pulpa de banana este un miez usor digerabil, ce contine fructoza si sucroza care in momentul in care sunt ingerate umplu rezervele de energie ale organismului si il revitalizeaza instantaneu; din aceasta cauza, bananele sunt folosite de catre atleti pentru a avea energie si in tratarea copiilor cu o greutate sub medie.
  • Contine o doza buna de fibre solubile (7% din DZR per 100 g) care reduc problemele constipatiei si regleaza tranzitul intestinal.
  • Contine multi antioxidanti flavonoizi poli-fenolici cum sunt luteina, zeaxanthin, beta si alfa barotenul in cantitati mici. Acesti compusi ajuta corpul in lupta impotriva actiunii radicalilor liberi derivati din oxigen si a speciilor reactive la oxigen, care au un rol accentuat in procesul de imbatranire si in declansarea anumitor boli
  • Este o foarte buna sursa de vitamina B6 (piridoxina), furnizand aproximativ 28% din DZR, aceasta vitamina avand un rol important in tratarea anemiei, scaderea hemocistinei ( una dintre cauzele bolilor coronariene si a atacului de cord) si nevritelor
  • Fructul constituie si o buna sursa pentru vitamina C (aprox 8.7 mg per 100g). Consumul de alimente bogate in vitamina C ajuta corpul sa lupte impotriva agentilor infectiosi si a radicalilor liberi ( oxygen free redicals)
  • Bananele proaspete furnizeaza nivelurile optime de minerale cum sunt cupru, magneziu si mangan. Magneziul este necesar pentru intarirea oaselor, avand si rol protector al inimii. Manganul este utilizat ca si co-factor pentru enzima antioxidanta superoxide dismutase, iar cuprul este folosit in producerea celulelor rosii.
  • Bananele proaspete sunt foarte bogate in potasiu, continand 358 mg per 100 g. Acesta este un element important in celule si fluidele din corp, care ajuta la controlul tensiunii arteriale si la ritmul batailor inimii, contracarand efectele negative ale sodiului.