
Portocala este unul dintre cele mai bune cadouri ale naturii. Este cel mai raspandit fruct dintre citrice. Este un fruct hranitor si delicios. Exista mai multe tipuri de portocale. Ele cresc intr-un pom mereu verde, cu frunze de un verde inchis si flori parfumate.
Portocala este o sursa bogata in vitamine cum ar fi vitamina A, B, C, in calciu si de aceea este un fruct foarte bun pentru sanatate. Fata de alte fructe, portocala este un fruct superior in ceea ce priveste cantitatea de calciu. De asemenea aceasta contine sodiu, potasiu, magneziu, cupru, sulf si clor.
Valorile aferente consumului de 100 g de fruct sunt :
- Apa 87.6%;
- Proteine 0.7%
- Grasimi 0.2%
- Minerale 0.3%
- Fibre 0.3%
- Carbohidrati 10.9%
- Calciu 26 mg
- Fosfor 20 mg
- Fier 0.3 mg
- Vitamina C 30 mg
Portocala este un aliment care se digera repede la fel ca si amidonul. Zaharul continut de portocale este imediat absorbit in sange. Produce caldura si energie in corp imediat dupa ce a fost mancata. Previne deasemenea formarea pietrelor la rinichi, datorită conţinutului de acid citric, alungand stresul şi odată cu el, insomnia sau depresia. Reglează tranzitul intestinal, mai ales dacă se consuma la micul dejun sau inainte de mesele principale.