
Originare din China, micile fructe portocalii au fost in antichitate un bun doar al inaltilor functionari ai Celestului Imperi, numele sau semnificand „persoana inteleapta”. Mandarinele au fost aduse in Europa in secolul al XIX-lea, fiind recunoscute ca o adevarata mina de virtuti impotriva bolilor iernii.
Mandarinul apartine familiei Rutaceelor, ce cuprinde toate citricele cultivate, de la portocal si lamai la grepfrut. Este originar, conform unor studii recente, din regiunile sud-orientale ale Asiei.
Deja din epoca preistorica mandarinul era cultivat in China, fiind gasite urme, alaturi de portocal, in grotele din Manciuria. Primele date istorice privind cultivarea arbustului in aceste regiuni apar din anii 1600 i.Ch. Mandarinul a fost introdus in zona mediteraneeana doar in perioada Evului Mediu.
Specia din care deriva toate varietatile cultivate de mandarin este Citrus reticulata. Mandarinele sunt cele mai dulci fructe dintre toate citricele. Au fost cultivate in Europa in special din a doua jumatate a anilor 1800, fructele fiind utilizate nu doar pentru consumul direct, ci si in industria cosmeticelor si a dulciurilor.
Coaja subtire se dezlipeste cu usurinta de fructul dulce si parfumat. Sucul fructului ajuta la potolirea setei si ofera o senzatie de improspatare. in frigider mandarinele se pastreaza timp de 2 saptamani, in compartimentul mai putin racoros.
Mandarinele nu trebuie confundate cu „surorile” sale: clementinele si mapo.
• Clementinele sunt lipsite de samburi si sunt printre cele mai dulci dintre citrice. Reprezinta o varietate creata in anii 1800 de catre calugarul Clemente, director al orfelinat din Misserghin (Algeria). A realizat astfel un mix din portocala si mandarina, cu coaja foarte neteda si lucioasa.
• Mapo este un mic fruct citric de creatie recenta, nascut din incrucisarea dintre mandarine si grepfrut. Are o coaja foarte subtire de culoare galben-portocalie.
Mandarinele sunt cele mai dulci dintre citrice, dar furnizeaza doar 60-70 de calorii la 100 g fruct. Sunt ideale pentru iarna, perioada in care organismul are nevoie de mari cantitati de vitamina C (pe care nu o produce singur) pentru a-si intari sistemul imunitar.
Fructele mai contin si vitamina A si saruri minerale, in timp ce pelicula galbena ce acopera samburii contine fibre. Mandarinele au actiune diuretica, fiind utile pentru ficat si pentru contracararea hipertensiunii si a anemiei (stimuleaza productia de globule rosii).
Mandarinele mai contin potasiu (cu o specifica actiune drenanta), calciu si brom, ultimele doua saruri minerale cu efect sedativ si relaxant asupra sistemului nervos. Deci, mandarinele sunt recomandate importiva stresului si a oboselii psihofizice, preferabil fiind sa fie consumate seara, pentru a preveni insomnia.