Bogat in minerale, vitamine (dintre care o impresionanta cantitate de vitamina C) si flavonoizi, substante care conserva tineretea si vigoarea tesuturilor, kiwi stie sa-si depaseasca rapid complexul de fruct nu foarte apetisant la prima vedere, pentru ca, odata ce gusti din miezul sau moale si verzui, te poti indragosti iremediabil de aroma lui speciala, revigoranta.
Iar beneficiile aduse sanatatii alcatuiesc o lista generoasa, pe care e bine s-o ai in vedere in intocmirea meniului tau zilnic, ce-i musai sa contina, in proportie de minimum 20%, fructe proaspete.
Pe langa vitamina C din belsug, care imunizeaza organismul si-l fereste de gripa, boli cardiovasculare si infectii, kiwi este o sursa importanta de vitamina E, cu rol de neutralizare a radicalilor liberi, cauza unor afectiuni grave precum cataracta, diabetul si artrita. Fructul contine fibre care previn cancerul la colon, normalizeaza valoarea colesterolului si protejeaza astfel inima.
Poate fi consumat fara probleme si de femeile insarcinate, precum si de hipertensivi, care se lovesc de interdictii in privinta multor alimente.
In comparatie cu alte fructe, si ele peste masura de gustoase si sanatoase, kiwi iese castigator la multe probe de continut:
- E cea mai importanta sursa de luteina, substanta ce reduce riscul de aparitie a cancerului.
- Are mai multa vitamina C decat portocala.
- Semintele de kiwi incorporeaza toti nutrientii – proteine, vitamine, minerale.
- Contine mai mult potasiu decat bananele. Acesta ajuta inima sa functioneze eficient si controleaza presiunea arteriala.